Virtualno v nov dan

Včeraj sem se dogovorila za sestanek v pomembni storitveni družbi v palači WTC. Na internetni strani sem pregledala njihovo predstavitev, si ogledala njihovo boniteto in bila prepričana, da prihajam v pisarniško sredino, kjer vlada delavno vzdušje in papirji frčijo na vse strani, kjer se v energiji sodelavcev odraža padec ali porast cene zlata in vzajemnih skladov, kjer trenutno nizke obrestne mere pomenijo povečano povpraševanje po finančnih sredstvih in kjer telefoni vseskozi zvonijo. Presenečena sem se znašla v pisarni ob pospravljeni mizi z direktorico, ki mi je skušala tako delavno vzdušje pričarati, saj so kmalu po tem za kako uro s terena prihajali sodelavci in poročali o uspehih in neuspehih dneva.Tudi po njihovem prihodu kakšnega delavnega vzdušja nisem začutila, prej nervozo zaradi naglice,prometa,iskanja parkirišča.

Pa sem danes  pregledovala še pri drugih dejavnostih in ugotovila, da tudi pri  njih ni kaj drugače. Ko novi podjetniki odpirajo  zavode, espeje, družbe  že takoj na Vem točki sporočijo sedež svoje pisarne, ki je največkrat virtualna. Delajo od doma, z morja, s telefonom plačujejo račune v bifeju kjer pijejo kavo. Sodišča in notarji svoje sklepe pošiljajo elektronsko, banke  več ali manj poslujejo v celoti elektronsko, tiskanje posebej zaračunavajo.

Virtualne pisarne  podjetnikom zmanjšajo stroške  najemnin ,upravljanj, parkiranj,administriranj. Pošto jim dostavljajo pooblaščenci skenirano preko elektronske pošte in poštarja tudi spoznati ne želijo. Direktorji svoje plane in posle razlagajo v kavarnah, arhitekti razgrinjajo svoje doma narejene načrte pri kosilu  in tako prihranijo marsikateri strošek. Novodobni podjetniki si skoraj več ne tiskajo in izmenjujejo vizitk, saj vse to opravijo preko pametnih telefonov.

Že res, da vsi vse kar v življenju potrebujemo vnesemo v spletne iskalnike, uporabniških imen in gesel imamo  vsak dan več, vendar pravega delavnega vzdušja v pisarnah s sodelavci, izmenjave mnenj in kresanja isker novih idej ni več. Vse kar se nam novega utrne se rodi na  spletu, ob računalniku. Kopiramo,prepisujemo, skeniramo ,davčna uprava z nami ne komunicira več po telefonu, vse je na spletu, vse je virtualno, vse je pod gesli, podpisano z digitalnimi podpisi.

Vsi smo postali virtualni podjetniki, spremembe v življenju in poslovanju so nas na eni strani odtujile od dela samega in od drugih ljudi, tudi od naših lastnih strank. Tudi mi in stranke postajamo virtualni .Še dobro, da se srečamo pri izdaji in plačevanju ali neplačevanju računov za storitve ,drugače sploh komunicirali ne bi več.